Strona główna Maślaki marynowane

Maślaki marynowane

kotekbehemotek - Przepis na: Maślaki marynowane offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 744
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Maślaki marynowane
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Maślaki marynowane to smaczny dodatek do wędlin. Zobacz przepis na marynowane maślaki.


trudność: łatwe
czas:

Maślaki marynowane - SKŁADNIKI:

  • Maślaki marynowane składniki:
  • malutkie maślaczki-max średnica kapelusika -do 3 cm.
  • sól
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • cukier
  • ocet
  • cebula

Maślaki marynowane - PRZYGOTOWANIE:

Maślaki marynowane wykonanie:



Obieramy maślaki ze skórki-na kapelusiku.Pozbywamy się błonek.Skracamy nóżki do max 1 cm.Obgotowujemy w lekko osolonej wodzie.Następnie odcedzamy, przelewamy gorącą przegotowaną wodą.



Zalewa-->1/2 l octu,2,5l wody,7 łyżek cukru i 3 łyżki soli zagotowujemy razem.



Do czystych i suchych słoiczków wkładamy po : 1 listku laurowym, wiórku cebuli,5 ziaren pieprzu i 3 ziarenka ziela angielskiego. Wkładamy grzybki, wlewamy zalewę tak żeby przykryła grzybki. Lekko mieszamy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Zakręcamy i gotujemy około 15 minut w wodzie sięgajacej do 1 cm poniżej pokrywki. Warto położyć na dnie ściereczkę lnianą. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Po 2 dniach jest gotowe do jedzenia. Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Maślaki marynowane  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Frużelina malinowa Kiszone ogóraski Ogórki po kalisku
Ogórki w curry i kurkumie Ogórki po szwedzku Kiszony kalafior
Korniszony- ogórki marynowane Sok jagodowy na zimę Nisko słodzona konfitura z czerwonej porzeczki
Przetwory - papryka konserwowa Galaretka z czerwonej porzeczki Kiszone ogórki z zielem angielskim

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane