Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Maślaki solone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Maślaki solone

Składniki:

Maślaki solone

 

  • 1 kg kapeluszy maślaków,
  • 20 dag soli,
  • 5 goździków,
  • 5 listków laurowych,
  • 10 zmiażdżonych ziarenek pieprzu.

 

Sposób przygotowania:

Maślaki solone
Do solenia wybieramy raczej mniejsze sztuki, zdrowe i młode. Odkrajamy trzonki tuż pod nasadą kapeluszy i odrzucamy je. Kapelusze czyścimy, myjemy i usuwa- my z nich skórkę, po czym obgotowujemy we wrzącej, osolonej wodzie w proporcji 5 dag soli na litr wody. W lekkim wrzątku trzymamy je przez 3-4 minuty, po czym odcedzamy na sicie. Grzyby układamy war- stwowo w wygotowanym słoiku lub garnku kamion- kowym, uprzednio jego dno lekko posypując solą. Wypukłość kapeluszy powinna być ułożona ku górze. Warstwy przesypujemy zmiażdżonym pieprzem, roz- kruszonymi listkami laurowymi, startymi goździkami i solą, po czym nakrywamy talerzem, który obciążamy. W ten sposób po jakimś czasie grzyby powinny nieco opaść. Wówczas uzupełniamy słoik jeszcze jedną war- stwą grzybów i znowu zakrywamy obciążonym tale- rzem. Kiedy wydzielony sok zbierze się na powierzch- ni, posypujemy lekko solą i słoiki zamykamy, umiesz- czając je w spiżarni. Jeśli płyn w słoikach ponownie znacznie opadnie, można dolać wodnego 25% roztwo- ru soli.