Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Maślaki w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Maślaki można podawać z ziemniakami i surówką lub jeść z pieczywem

Maślaki w śmietanie

Składniki:

Maślaki w śmietanie

 

  • 1. 1 kg maślaków
  • 2. łyżka oleju albo smalcu
  • 3. 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4. lyżka mąki
  • 5. kostka rosołowa wianiary
  • 6. 2 średnie cebule
  • 7. przyprawy: sól, pieprz listel laurowy

Sposób przygotowania:

Maślaki w śmietanie
1. Maślaki oczyścić, opłukać i pokroić
2. Przy płukaniu maślaki nasiąkają wodą, więc można dolać tylko trochę wody i gotować
3. Cebulę podsmażyć na tłuszczu i dodać do maślaków
4. Dodać kostkę rosołową i przyprawy, gotować około 1/2 godz.
5. Wymieszać śmietanę z mąką i dodać do ugutowanych grzybów
6. Chwilę jeszcze pogotować i gotowe