pycia9

pycia9

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 76]

Książka Kucharska: Maślaki w wielu odsłonach

Maślaki w zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne grzyby - maślaki w zalewie.

Maślaki w zalewie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślaki w zalewie

 

 

Sposób przygotowania:

Maślaki w zalewie
Grzyby czyścimy, obieramy skórkę z kapelusza i dokładnie płuczemy. Zalewamy wodą i gotujemy około 5 min następnie wyłączamy i zostawiamy w wodzie na 15 min. Przecedzamy. Osobno gotujemy zalewę i wrzucamy do niej pokrojoną w paski cebulę. Zalewę gotujemy ok 5 min. Mieszamy zalewę z grzybami. Przelewamy do słoików i dodajemy gorczycę. Słoiki gotujemy 20 min i zostawiamy je we wrzątku kolejne 20 min.
Maślaki w zalewie
wybieramy się do lasu po maślaki. nie wracamy puki nie mamy pełnego koszyka
Maślaki w zalewie
grzybki gotujemy aż będą miękkie i przecedzamy
Maślaki w zalewie
osobno w garnku robimy zalewę, którą następnie mieszamy z grzybami
Maślaki w zalewie
pamiętajmy by je pasteryzować, czyli gotować pełne i szczelnie zamknięte słoiki.

Tagi:

grzyby