akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Maślane bułeczki z kawałkami czekolady

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Intensywnie maślane i puchate bułeczki z dużą ilością czekolady. Wyśmienite ze szklanką gorącego mleka Polecam!

Maślane bułeczki z kawałkami czekolady Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Maślane bułeczki z kawałkami czekolady

Ciasto:

  • 40 g miękkiego masła
  • 1/2 szkl. letniego mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g. posiekanej mlecznej/ gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych

Dodatkowo

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek

Sposób przygotowania:

Maślane bułeczki z kawałkami czekolady

Ciasto

Maślane bułeczki z kawałkami czekolady
Odstawienie bułeczek do wyrośnięcia.

Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 20 minut). Następnie dodać resztę składników (oprócz czekolady) i wyrabiać do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, pod koniec dodając posiekaną czekoladę/ groszki czekoladowe. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60-90 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na około 6-8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia.

Wysmarowanie bułek

Maślane bułeczki z kawałkami czekolady
Wysmarowanie bułeczek jajkiem z mlekiem.

Następnie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Pieczenie

Maślane bułeczki z kawałkami czekolady
Pieczenie maślanych bułek z czekoladą.

Piec w 180st.C około 15-20 minut do zarumienienia.

Studzenie

Maślane bułeczki z kawałkami czekolady
Studzenie upieczonych bułek.

Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego!