SUPERPRZEPIS

Maślane bułeczki z migdałową kruszonką

  • 1
  • sofieta
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Maślane bułeczki z migdałową kruszonką

Nie ma to jak pysznie zacząć dzień. Na niedzielne, leniwe śniadanie proponuję drożdżowe bułeczki z maślano-migdałową kruszonką. Gwarantuję, że w wersji z czekoladowym groszkiem będą smakowały nie tylko maluchom. Żeby jeszcze same się zrobiły, upiekły

Składniki:

Maślane bułeczki z migdałową kruszonką

na ciasto

  • Składniki na 17 bułeczek o średnicy około 7 cm

 

na kruszonke

  • Kruszonka:
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g mąki
  • 50 g drobnego cukru
  • 2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych

 

  • Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody lub mleka

Sposób przygotowania:

Maślane bułeczki z migdałową kruszonką

przygotowanie ciasta

Maślane bułeczki z migdałową kruszonką
do odmierzenia rownych buleczek,doskonal nada sie waga

Rozpoczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru i rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, mieszamy z masłem i cukrem. Gdy lekko przestygnie, łączymy z jajkiem. Mąkę mieszamy z zaczynem. Dodajemy mleko z rozmąconym jajkiem. .
Wyrabiamy gładkie, odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto lekko zarabiamy, składamy w kopertę ( prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny). Ciasto dzielimy na jednakowej wielkości części, z których formujemy małe, okrągłe bułeczki o wadze około 60 g.

ETAP 2:

Maślane bułeczki z migdałową kruszonką
uformowane buleczki odstawiamy do napuszenia sie na 30 inut

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 3 cm odstępy. Odstawiamy da napuszenia na 30 minut.

ETAP 3:

Maślane bułeczki z migdałową kruszonką
czekolada z pewnoscie przyciagnie wszystkie maluchy

Do części bułeczek dodajemy czekoladowy groszek.

ETAP 4:

Maślane bułeczki z migdałową kruszonką
napuszone buleczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonka

Robimy kruszonkę: wszystkie składniki łączymy w miseczce do konsystencji grudek.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem z mlekiem i posypujemy kruszonką.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Wstawiamy bułeczki i pieczemy 20-25 minut, do zrumienienia.