Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Maślane bułeczki z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne bułeczki z rodzynkami,pachnące i mięciutkie o lekko maślanym smaku,idealne na podwieczorek z kubkiem gorącego kakao.

Maślane bułeczki z rodzynkami

Składniki:

Maślane bułeczki z rodzynkami

 

 

  • dodatkowo:
  • łyżka stopionego masła do posmarowania bułeczek
  • mąka do podsypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Maślane bułeczki z rodzynkami
Drożdże rozcieramy z cukrem i połową mleka,następnie dodajemy pozostałe składniki:jajko,rodzynki,mąkę,sól j masło,zagniatamy mięciutkie ciasto w razie potrzeby dolewają pozostałe ciepłe mleko. Z ciasta formujemy kulę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby podrosło na około godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części i formujemy okrągłe bułeczki,które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce żeby nam podrosły. Przed pieczeniem smarujemy stopionym masłem.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia. Upieczone studzimy.