MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Maślane ciastka pomarańczowo-migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche i delikatnie maślane ciasteczka pomarańczowo-migdałowe są pysznym dodatkiem do popołudniowej filiżanki herbaty.

Maślane ciastka pomarańczowo-migdałowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślane ciastka pomarańczowo-migdałowe

 

Sposób przygotowania:

Maślane ciastka pomarańczowo-migdałowe
Do miski wsypujemy kolejno: razową mąkę orkiszową, przesianą przez sitko mąkę pszenną, cukier trzcinowy i sól. Mieszamy wszystkie sypkie składniki. Jajko sparzamy wrzątkiem. Rozbijamy i oddzielamy żółtko od białka. Białko odkładamy do lodówki, gdyż nie będzie nam potrzebne do tego przepisu. Do miski z suchymi skłądnikami dodajemy wyjęte z lodówki masło pokrojone na mniejsze kawałki, oliwę z oliwek, żółtko jajka i 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Szybko wyrabiamy ciasto. Kiedy składniki są już dobrze połączone dodajemy migdały i kandyzowaną skórkę poarańczową i zagniatamy, aby rozprowadzić je równomiernie w cieście. Ciasto rozwałkowujey na grubość około pół centymetra podsypując mąką i foremką wykrawamy ciasteczka. Kładziemy na blachę i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy do ostudzenie. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przepis wystarcza na 1 blachę ciastek.
Maślane ciastka pomarańczowo-migdałowe
Mieszamy w misce najpierw suche składniki, a potem resztę ingredientów
Maślane ciastka pomarańczowo-migdałowe
Do wyrobionego ciasta dodajemy skórkę pomarańczową i migdały
Maślane ciastka pomarańczowo-migdałowe
Ciasto rozwałkowujemy i foremką wykrawamy ciasteczka
Maślane ciastka pomarańczowo-migdałowe
Ciasteczka wykładamy na blachę i pieczemy w rozgrzanym piekarniku

Tagi:

ciastka deser