Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2193]

Maślane pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierniczki na Boże Narodzenie muszą być koniecznie. Dobrze, jak jest ich dużo, żeby chociaż połowa dotrwała do świąt :) W tym roku przygotowałam je w dwóch wersjach.

Maślane pierniczki

Składniki:

Maślane pierniczki

 

Sposób przygotowania:

Maślane pierniczki
 

Etap 1

Maślane pierniczki
Miód i kawałki masła przełożone do garnka.

Miód przełożyć do garnka. Dodać do niego pokrojone na mniejsze kawałki masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż miód połączy się z roztopionym masłem. Nie gotować! Przestudzić.

Etap 2

Maślane pierniczki
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej wszystkie sypkie składniki, dokładnie wymieszać.

Etap 3

Maślane pierniczki
Jajka i masa miodowo maślana dodane do sypkich składników.

Do suchych składników dodać masę miodowo-maślaną i jajka.

Etap 4

Maślane pierniczki
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.

Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto.

Etap 5

Maślane pierniczki

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm.

Za pomocą foremek wycinać z ciasta różne kształty.

Etap 6

Maślane pierniczki

Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Etap 7

Maślane pierniczki

Pierniczki piec w 180 stopniach przez ok. 10-12 minut. Upieczone pierniczki ostudzić, dowolnie udekorować.

Żeby pierniczki zmiękły, należy włożyć do pojemnika z nimi jabłko.