zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Maślane rogale z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Takie rogaliki jeszcze ciepłe, dżem i szklanka mleka lub kakao to idealna propozycja na rodzinne śniadanie.

Maślane rogale z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślane rogale z makiem

 

Sposób przygotowania:

Maślane rogale z makiem
Do miseczki włożyć drożdże, dodać cukier, dwie łyżki mleka i łyżeczkę mąki. Dokładnie wymieszać, i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać. Następnie na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło, dodać 3 jajka, wlać mleko i wyrośnięty zaczyn. Pomagając sobie mikserem połączyć składniki a potem wyjąć ciasto na blat i zagnieść je aby było gładkie. Ciasto położyć w oprószonej mąką misce, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie przebić ciasto, znowu lekko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą część ciasta wałkować na koła i radełkiem pociąć na osiem trójkątów. Ciasto zwijać w rogale zaczynając od szerszej części tak aby końcówka była podwinięta pod rogal. Rogale układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy rogal posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Rogale zostawić do podrośnięcia i piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 25 -30 minut. Upieczone rogale lekko przestudzić.
Maślane rogale z makiem
Etap 1przygotwac ciasto na rogale i podzielić na dwie części
Maślane rogale z makiem
Etap 2ciasto wałkować na koła i cięć na osiem trójkątów
Maślane rogale z makiem
Etap 3zwijac rogale smarowac jajkiem i posypać makiem
Maślane rogale z makiem
Etap 4podrośnięte rogale piec 25 minut w 150 stopniach z termoobiegiem