aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Maślane rogaliki z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne maślane rogaliki.

Maślane rogaliki z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślane rogaliki z jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Maślane rogaliki z jabłkiem
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy do letniego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie mieszamy mąkę, z cukrem, solą, jajkiem, miękkim masłem oraz wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, ciasto musi odchodzić nam od rąk. Takie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Jabłko obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła, posypujemy łyżeczką cukru. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na placek i kroimy na 8 trójkątów. Takie trójkąty smarujemy roztopionym masłem, nakładamy jabłka i zawijamy. Układamy na blaszce, formując kształt rogalika. Odstawiamy rogaliki do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je mlekiem. Pieczemy ok, 20 minut w 170 stopniach. Po wyciągnięciu smarujemy gorące rogaliki roztopionym masłem.
Maślane rogaliki z jabłkiem
drozdze odtswiamy do wyrosniecia........
Maślane rogaliki z jabłkiem
zagniecione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Maślane rogaliki z jabłkiem
wycinamy 8 trojkatow i nakladamy jablka...
Maślane rogaliki z jabłkiem
ukladamy na blaszce i odstawiamy.........