paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Maślane serduszka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i smaczne maślane ciasteczka. Nie za słodkie i kruchutkie. Lubię mieć je w słoiku na wypadek niespodziewanych gości.

Maślane serduszka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślane serduszka

 

  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2,5 - 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

Maślane serduszka
Miękki masło ucieramy razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz jajkami. Do ubitej masy dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo wsypujemy mąkę, mieszamy (ilość mąki dostosowujemy do konsystencji ciasta). Zagniatamy elastyczne i nie klejące ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na ok 30 min do lodówki. Po tym czasie partiami wałkujemy ciasto na posypanej mąką stolnicy, na grubość ok 0,5 cm. Wykrawamy serduszka (ja mam foremki serca w różnych rozmiarach). Ciasteczka przekładamy na wyłożoną pergaminem blachę i pieczemy ok 10 min w 180 st C na złoty kolor. Studzimy. Przechowujemy z zamkniętym pojemniku. Smacznego :)
Maślane serduszka
Do miski wkładamy miękkie masło, cukry i jajka
Maślane serduszka
Następnie składniki miksujemy na jednolitą masę
Maślane serduszka
Dodajemy proszek i mąkę, zagniatamy ciasto
Maślane serduszka
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy serduszka

Tagi:

jajko jajka