SUPERPRZEPIS

Maślankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Maślankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką Więcej zdjęć (2)

Ciasto po przekrojeniu do złudzenia przypomina drożdżowe. Dopiero po spróbowaniu można się przekonać, że zupełnie inaczej smakuje. Dość długo zachowuje świeżość.

Składniki:

Maślankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

SKŁADNIKI NA CIASTO POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ:

  • 50 dag mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka naturalnej maślanki
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • małe opakowanie cukru wanilinowego

KRUSZONKA:

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Maślankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

ETAP 1:

Maślankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
Nie przerywając miksowania wlać cienką strużką olej.

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas miksując dodać po łyżce cukier i cukier wanilinowy, a następnie po jednym żółtku. Nie przerywając miksowania wlać cienką strużką olej.

ETAP 2:

Maślankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
Na koniec mieszając szpatułką dodać partiami na zmianę maślankę i przesianą z proszkiem mąkę.

Na koniec mieszając szpatułką dodać partiami na zmianę maślankę i przesianą z proszkiem mąkę.

ETAP 3:

Maślankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.

Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 32x23 cm, wyrównać powierzchnię.

ETAP 4:

Maślankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
W ciasto powciskać połówki śliwek skórką do dołu.

W ciasto powciskać połówki śliwek skórką do dołu.

ETAP 5:

Maślankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
Całość posypać kruszonką.

Całość posypać kruszonką.

ETAP 6:

Maślankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ciasto po wyjęciu z piekarnika.

Piec 60 minut w temperaturze 170-180 stopni (150-160 z termo obiegiem).