Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Maślankowy chlebek z chia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To mój kolejny domowy chlebek z dodatkiem ziaren chia. Tym razem upieczony na maślance z rodzynkami i suszoną żurawiną. Polecam go na śniadanie lub kolację. Chlebek był przeznaczony dla kogoś do poczęstowania, stąd brak przekroju.

Maślankowy chlebek z chia

Składniki:

Maślankowy chlebek z chia

 

  • 700 g mąki krupczatki
  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 1 łyżka ziaren chia
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 100 g złotych rodzynek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1/2 litra maślanki
  • 1/2 litra letniej wody

Sposób przygotowania:

Maślankowy chlebek z chia

1.

Maślankowy chlebek z chia
Wsypanie do miski wszystkich rodzajów mąki

Wsypać do miski mąkę krupczatkę, pszenną oraz orkiszową, wymieszać.

2.

Maślankowy chlebek z chia
Dosypanie ziaren i bakalii, dokładne wymieszanie

Dosypać słonecznik, chia, rodzynki i żurawinę, znowu wymieszać.

3.

Maślankowy chlebek z chia
Dosypanie cukru i dokładne wymieszanie łyżką

Wsypać cukier biały i ponownie wymieszać łyżką.

4.

Maślankowy chlebek z chia
Wsypanie soli kuchennej do reszty składników

Wsypać sól kuchenną, za każdym razem mieszać.

5.

Maślankowy chlebek z chia
Dodanie świeżych drożdży i ponowne wymieszanie

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.

6.

Maślankowy chlebek z chia
Wlanie do miski rozwodnionej maślanki

Wymieszać maślankę z letnią wodą, wlać do miski.

7.

Maślankowy chlebek z chia

Bardzo dokładnie wymieszać łyżką drewnianą i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu w celu wyrośnięcia.

8.

Maślankowy chlebek z chia

Po upływie tego czasu ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek i pozostawić jeszcze na czas 15 minut.

9.

Maślankowy chlebek z chia

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C na czas 15 minut.

Potem zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Maślankowy chlebek z chia

Wystudzić chlebki na kratce.

11.

Maślankowy chlebek z chia

Smacznego !


Tagi:

chleb pieczywo