Masło

Dodatki « poprzedni | następny »
caroline1983 - Przepis na: Masło offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 322
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Masło
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

Domowe masełko nie ma sobie równych :)


trudność: łatwe
czas:

Masło - SKŁADNIKI:

Masło - PRZYGOTOWANIE:

Śmietanę wlewamy do słoika, pomiędzy szyjkę i nakrętkę wkładamy folie (dla uszczelnienia) i potrząsamy słoikiem tak długo (ok. 30-40 min) aż w środku zrobi się w miare zbita kula masła. Wtedy do miski wlewamy zimna wodę i wyjmujemy do niej masło. Wyrabiamy je zmieniając wodę do czasu aż będzie przezroczysta. Gotowe masło przechowujemy w chłodnym miejscu.

Z tej ilosci smietany otrzymujemy jakies 200-300g masła (taka porcja jak na zdjęciu).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Masło (strona 1 z 1)  
Henia

Henia
offline

2010-04-08 09:58
Oczywiście 5 i do ulubionych!
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2010-04-08 12:07
Widzialam w jednym programie telewizyjnym, tak wlasnie robione maselko. Wszyscy zachwycali sie smakiem.
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555
offline

2010-04-08 12:19
Pycha,5
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2010-04-08 12:08
fajnie...tylko skąd ja w środku wielkiego masła wezmę wiejską, kwaśną śmietanę?! caroline, ale Ty masz dobrze na wsi! Tylko tego "trząchania" 2-litrowym słojem nie zazdroszczę :-)))
Skomentuj
Oceń:
0
caroline1983

caroline1983
offline

2010-04-08 21:27
Pyza napisał(a):

fajnie...tylko skąd ja w środku wielkiego masła wezmę wiejską, kwaśną śmietanę?! caroline, ale Ty masz dobrze na wsi! Tylko tego "trząchania" 2-litrowym słojem nie zazdroszczę :-)))


Jak włączysz sobie dobry film to nawet nie zauważysz kiedy sie zrobi ;)
Skomentuj
Oceń:
0
góralka

góralka
offline

2010-04-09 16:14
Trzeba jednak "odkurzyć" stare sprawdzone przepisy. 5!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Pieczone ziemniaczki z oregano Ziemniaczano - dyniowe puree Domowe pity do kebaba
Jajeczna pasta z kurczakiem Pasztet drobiowo- wieprzowy z papryką Uszka z grzybami
Kapusta biała z koperkiem i fasolką Kapusta czerwona z koperkiem Kapusta kiszona zasmażana z fasolą
Pasta twarogowa z cebulą i papryką Kapusta duszona z kalarepką Zasmażana kapusta z suszonymi grzybami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane