Masło

Dodatki « poprzedni | następny »
caroline1983 - Przepis na: Masło offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 322
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Masło
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

Domowe masełko nie ma sobie równych :)


trudność: łatwe
czas:

Masło - SKŁADNIKI:

Masło - PRZYGOTOWANIE:

Śmietanę wlewamy do słoika, pomiędzy szyjkę i nakrętkę wkładamy folie (dla uszczelnienia) i potrząsamy słoikiem tak długo (ok. 30-40 min) aż w środku zrobi się w miare zbita kula masła. Wtedy do miski wlewamy zimna wodę i wyjmujemy do niej masło. Wyrabiamy je zmieniając wodę do czasu aż będzie przezroczysta. Gotowe masło przechowujemy w chłodnym miejscu.

Z tej ilosci smietany otrzymujemy jakies 200-300g masła (taka porcja jak na zdjęciu).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Masło (strona 1 z 1)  
Henia

Henia
offline

2010-04-08 09:58
Oczywiście 5 i do ulubionych!
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2010-04-08 12:07
Widzialam w jednym programie telewizyjnym, tak wlasnie robione maselko. Wszyscy zachwycali sie smakiem.
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555
offline

2010-04-08 12:19
Pycha,5
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2010-04-08 12:08
fajnie...tylko skąd ja w środku wielkiego masła wezmę wiejską, kwaśną śmietanę?! caroline, ale Ty masz dobrze na wsi! Tylko tego "trząchania" 2-litrowym słojem nie zazdroszczę :-)))
Skomentuj
Oceń:
0
caroline1983

caroline1983
offline

2010-04-08 21:27
Pyza napisał(a):

fajnie...tylko skąd ja w środku wielkiego masła wezmę wiejską, kwaśną śmietanę?! caroline, ale Ty masz dobrze na wsi! Tylko tego "trząchania" 2-litrowym słojem nie zazdroszczę :-)))


Jak włączysz sobie dobry film to nawet nie zauważysz kiedy sie zrobi ;)
Skomentuj
Oceń:
0
góralka

góralka
offline

2010-04-09 16:14
Trzeba jednak "odkurzyć" stare sprawdzone przepisy. 5!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Kapusta biała z koperkiem i fasolką Kapusta czerwona z koperkiem Kapusta kiszona zasmażana z fasolą
Pasta twarogowa z cebulą i papryką Kapusta duszona z kalarepką Zasmażana kapusta z suszonymi grzybami
Prażona cebulka Mus dyniowy do potraw wszelakich Sałatka z kapusty do słoików
Smażone paluszki krabowe Placki ziemniaczane z dynią Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane