nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Masło czosnkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Świetny dodatek do kanapek mający wyrazisty smak, a w zimie dodatkowo pomoże wzmacniać odporność.

Masło czosnkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Masło czosnkowe

 

Sposób przygotowania:

Masło czosnkowe
Czosnek obrać i drobno posiekać. Miękkie masło przełożyć do misy miksera. Do masła przełożyć rozdrobniony czosnek oraz dosypać do niego sól ziołową oraz szczyptę granulowanego czosnku. Wszystko razem zmiksować, uwiercić mikserem. Gotowe masło przełożyć do pojemnika i przechowywać oczywiście w lodówce. Dobrze dać świeżo zrobionemu masłu trochę czasu (przynajmniej godzinę) w lodówce, aby jego smak się wyostrzył. Wedle upodobania można dostosowywać ilość czosnku i soli w danym masełku.
Masło czosnkowe
Drobno posiekane ząbki czosnku przed dodaniem ich do miękkiego masła.
Masło czosnkowe
Miękkie masło i posiekane ząbki czosnku umieszczone w misie miksera przed uwiercaniem.
Masło czosnkowe
Masło z dodatkiem soli ziołowej i granulowanego czosnku podczas miksowania.