Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Masło orzechowe z orzechów wloskich i laskowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczny i zdrowy dodatek do każdej kanapki, urozmaici śniadanie. idealny dla łasuchów, ale nie tylko!

Masło orzechowe z orzechów wloskich i laskowych Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Masło orzechowe z orzechów wloskich i laskowych

 

Sposób przygotowania:

Masło orzechowe z orzechów wloskich i laskowych
Orzechy obieramy ze skorupek, a jeśli trzeba jeszcze przepłukujemy. Ja korzystałam z młynka do kawy. Na początku zmieliłam orzechy laskowe, potem włoskie. Połączyłam obie te masy i dodałam do niej jeszcze łyżkę oliwy oraz łyżeczkę cukru. Od długości mielenia zależy czy będziemy mieli w maśle części orzechów. Następnie wszystko przekładamy do słoiczka. Idealnie sprawdza się na jeszcze ciepłych tostach!
Masło orzechowe z orzechów wloskich i laskowych
Etap 2: najpierw mielę orzechy laskowe
Masło orzechowe z orzechów wloskich i laskowych
Etap 3: potem mielę orzechy włoskie
Masło orzechowe z orzechów wloskich i laskowych
Etap 4: po dodaniu cukru i oleju mamy jednolitą masę