Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Masło smakowe z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Takie masło robię i używam potem do zapiekanek , duszenia mięs , pieczywa .

Masło smakowe z ziołami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Masło smakowe z ziołami

 

  • 1 kostka miękkiego masła ( prawdziwe bez domieszek )
  • 1 opakowanie Ziołowa przyprawa do masła ( Kotanyi)
  • 4 łyżki pokrojonej drobno świeżej bazylii
  • 4 łyżki pokrojonej drobno świeżej melisy
  • 4 łyżki pokrojonej drobno świeżej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Masło smakowe z ziołami
Masło trzeba rozetrzeć dokładnie z przyprawą . Dołożyć usiekane zioła .Wymieszać .Przełożyć masło na folię spożywczą . Formować z masy maślanej wałek . Owinąć go folią i umieścić w zamrażalniku na 30 minut. Po wyjęciu pokroić w plastry . Każdy zabezpieczyć folią spożywczą i trzymać w zamrażalniku . Wyjmować odpowiednio wcześnie by zmiękło .
Ponieważ akurat nie miałam zapasu zrobiłam na 2 porcje do sznycli biorąc 3 łyżeczki masła + 1,5 łyżeczki przyprawy i po 1/2 łyżeczki pokrojonych ziół .
Masło smakowe z ziołami
Przygotować wszystkie potrzebne składniki i dopiero przystąpic do robienia
Masło smakowe z ziołami
Utrzeć dokładnie masło z przyprawą a następnie z ziołami
Masło smakowe z ziołami
Uformować z masła juz doprawionego wałeczek i zawinąć w folię spożywczą