Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Masło z orzechów ziemnych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przygotowanie domowego masła orzechowego zajmuje kilka minut i jest banalnie proste !

Masło z orzechów ziemnych

Składniki:

Masło z orzechów ziemnych

 

  • 25 dag obranych orzechów ziemnych prażonych

 

 

 

  • ew. łyżeczka cukru lub miodu

Sposób przygotowania:

Masło z orzechów ziemnych
Prażone orzeszki ziemne obieramy ze skorupek (po obraniu powinniśmy mieć 25 dag orzechów). Orzechy siekamy, a następnie dokładnie miksujemy rozdrabniaczem lub blenderem. Wlewamy olej rzepakowy, dodajemy szczyptę soli oraz ew. cukier lub miód i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Domowe masło orzechowe przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Używamy do deserów lub dań wytrawnych. Jeśli chcecie masła używać do smarowania pieczywa, wtedy należy dodać nieco mniej oleju- około łyżki do 1,5.