Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Matjas marynowany w occie jablkowm

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Są to matiasy podawane na salatce z ziemniaków.

Matjas marynowany w occie jablkowm

Składniki:

Matjas marynowany w occie jablkowm

 

  • 4 solone filety matiasa
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka koperku
  • 300 g ziemniaków
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 50 g ziarnistej musztardy
  • 1 cytryna
  • 200 ml octu jablkowego
  • 3 lyżki miodu
  • 1 świeży ogórek

 

Sposób przygotowania:

Matjas marynowany w occie jablkowm
Filety namoczyć w wodzie.Ocet jablkowy wymieszać z miodem. Do powstelej slodko-kwaśnej zalewy wlożyć wyjęte z wody i osuszone śledzie. Oblożyć je galązkai koperku. Wstawić je do lodówki na 6 godzi. Ziemniaki wyszorować i upiec w piekarniku, tak by byly miękkie ale żeby się nie rozpadaly. Po ostudzeniu pokroić je w plastry o grubości 0,5cm. Ogórka umyć i razem ze skórką pokroić wzdluż na cienkie plasterki. Następnie zwinąć je w ruloniki. PRZYGOTOWAĆ SOS: jogurt wymieszać z musztardą i miodem. Zamarynowane filety wyjąć i pokroić. Na talerzach ukladać po kilka plasterków ziemniaków, na nich ruloniki z ogórka, a na wierzch dzwonka ze śledzia. Podawać z porcją sosu, posypane świeżo posiekaną cebulą koperkiem...

Tagi:

matjas