mamqa

mamqa

Szef Kuchni
[Przepisów: 24]

Matyjasty w śmietankowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepis mojej teściowej, to w sumie wystarczy za cały opis gdyż to doświadczona i dobra kucharka :)

Matyjasty w śmietankowym sosie

Składniki:

Matyjasty w śmietankowym sosie

 

Sposób przygotowania:

Matyjasty w śmietankowym sosie
Wodę zagotować, dodać pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, ocet. To wszystko zagotować i gotować aż do miękkości cebuli. Po ugotowaniu, zagęścić łyżką mąki. Wystudzić.Do zimnego wywaru dodać ryby. Całość wstawić do lodówki. Ja z reguły trzymam w tym sosie ryby minimum 2 godziny. Podawać z pieczywem. U nas znikają i ryby i sos... Bułka maczana w takim sosie to niebo w buzi :)