Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Matzerbrajt, czyli omlet na słodko

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Jajka zmiksować z mlekiem. Macę pokruszyć, zalać taką ilością gorącej wody aby

Matzerbrajt, czyli omlet na słodko

Składniki:

Matzerbrajt, czyli omlet na słodko

 

  • 1 paczka macy
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • masło do smażenia
  • sól
  • cukier
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Matzerbrajt, czyli omlet na słodko
Jajka zmiksować z mlekiem. Macę pokruszyć, zalać taką ilością gorącej wody aby powstała lepka masa. Macę połączyć z ubitymi jajkami, doprawić solą i cukrem. Maslo rozgrzać na niewielkiej patelni, wlać na nią tyle masy, by zakryła całe dno. Omlet smażyć po obu stronach. Po zdjęciu z patelni posypać cukrem pudrem. Omlet można talże posmarować marmoladą, posypać cynamonem lub nasączyć ulubionym sokiem.

Tagi:

jajko jajka omlet