wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Matzerbrajt z pastą jajeczną

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Matzerbrajt - pyszne placuszki, można podawać na słodko. W mojej wersji: placuszki przekładane pastą jajeczną.

Matzerbrajt z pastą jajeczną

Składniki:

Matzerbrajt z pastą jajeczną

 

 

  • PASTA:
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • pęczek szczypiorku
  • mała cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Matzerbrajt z pastą jajeczną
Roztrzepujemy jajka z mlekiem. Macę kruszymy na małe kawałki, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, odstawiamy na 10 minut. Następnie rozgniatamy ciasto (powinna wyjść papka), łączymy ciasto z jakami i mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem. Smażymy małe placuszki na masełku (mi wyszło 18 małych placuszków)



Jajka zetrzeć na tarce na małych oczkach, szczypiorek siekamy, cebulkę kroimy w drobną kostkę, mieszamy wszystko dodajemy majonez, przyprawiamy solą, pieprzem.



Na talerzu układamy liść sałaty, po 3 placuszki przełożone pastą jajeczną (jak torcik), dekorujemy pomidorami, oliwkami, szczypiorkiem.



SMACZNEGO!!!!