Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Maultaschen z zielonym sosem frankfurckim - Niemcy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszny i sycący pieróg w niemieckim stylu!

Maultaschen z zielonym sosem frankfurckim - Niemcy

Składniki:

Maultaschen z zielonym sosem frankfurckim - Niemcy

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • ( dla 4 osób )

 

  • CIASTO NA MAULTASCHEN:

 

 

 

  • oliwa extra virgin

 

 

 

 

  • FARSZ:

 

 

  • parówki cielęce - 200 g

 

 

  • cebula - 2 szt

 

  • oliwa - 2 łyżki

 

 

 

  • gałka muszkatałowa

 

  • SOS :

 

  • świeże zioła ( pietruszka, szczypiorek, rzeżucha, szczaw, anyż, trybula i ogórecznik ) - 1 pęczek

 

  • ocet jabłkowy - 1 łyżka

 

  • musztarda - 1 łyżeczka

 

  • olej - 3 łyżki

 

  • jogurt naturalny - ok. 120 g

 

 

  • szalotka - 1 szt

 

  • cukier

 

 

Sposób przygotowania:

Maultaschen z zielonym sosem frankfurckim - Niemcy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO NA MAULTASCHEN: Stolnicę oprószamy mąką. Przesiewamy mąkę z solą , formując kopiec wgłębieniem w środku. Do wgłębienia wlewamy 2 lekko roztrzepane jajka i oliwę. Wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto przed ok. 10 minut. Przykrywamy lekko wilgotną ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko , uważając przy tym by nie rozerwać ciasta. Z ciasta wycinamy prostokąty – ja robię większe : 12cmx6cm ( Wy możecie śmiało zrobić mniejsze ) Przykrywamy ściereczką i robimy farsz. FARSZ : Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulkę oraz drobno pokrojony w kosteczkę boczek. Przesmażamy razem aż cebula ładnie się zrumieni , a boczek wytopi i będzie chrupiący, Odstawiamy w ciepłe miejsce. Na tą samą patelnię wrzucamy posiekany szpinak , doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową. Przesmażamy kilka minut cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia. Parówki drobno siekamy ( jeśli chcemy możemy je przepuścić przez maszynkę. Ja lubię jak poszczególne składniki są widoczne ). Posiekane parówki mieszamy z przesmażonym boczkiem i cebulką i uduszonym szpinakiem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku w razie potrzeby.