czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Maurycy -Miodownik z kremem z kaszy manny i makiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Miodownik to ciasto typowo świąteczne. Wyraźnie wyczuwalny miód wspaniale smakuje z kremem z kaszy manny, zaś kajmak i orzechy to idealne wykończenie.

Maurycy -Miodownik z kremem z kaszy manny i makiem

Składniki:

Maurycy -Miodownik z kremem z kaszy manny i makiem

Ciasto miodowe:

Biszkopt makowy:

Krem:

Sposób przygotowania:

Maurycy -Miodownik z kremem z kaszy manny i makiem

ETAP 1:

Maurycy -Miodownik z kremem z kaszy manny i makiem
Masło utrzeć z cukrami i zimną kaszą manną.

1. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać posiekane masło, jajka, cukier i miód. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą z nich wylepić dno dwóch natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek o wym. 24x24 cm. Nakłuć widelcem i piec około 10 minut w temp. 180 st. Ostudzić.
2. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Następnie dodać ocet oraz przesiane mąki i mak. Delikatnie zmiksować. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 24x24cm. Piec około 25 minut w temp. 170 st. Ostudzić.

3. Mleko bardzo mocno podgrzać, do gorącego wsypać kaszę mannę. Gotować, stale mieszając, aż masa całkowicie zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej kaszy.

ETAP 2:

Maurycy -Miodownik z kremem z kaszy manny i makiem
NA cieście miodowym rozsmarować połowę kremu.

Na ciasto miodowe wyłożyć połowę kremu, przykryć biszkoptem. Wyłożyć resztę masy i przykryć drugim ciastem miodowym. Posmarować kajmakiem i posypać posiekanymi orzechami.