Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Mazurek bajaderkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Święta za pasem,może ta propozycja mazurka będzie komuś odpowiadała!

Mazurek bajaderkowy

Składniki:

Mazurek bajaderkowy

 

  • Spód;
  • 20dag.mąki,
  • 10dag.masła,
  • 5łyżek cukru pudru,
  • 2 żółtka
  • Masa;
  • 3 żółtka,
  • 2 białka,
  • 1szkl.cukru,
  • 1\2szkl.mąki,
  • 3szkl.rodzynek,
  • 1szkl.migdałów,
  • Lukier;
  • 1szkl.cukru pudru,
  • 4łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Mazurek bajaderkowy
Spód;Składniki posiekać,zagnieść i schładzać 30min.Podzielić ciasto na pół,rozwałkować,jednym plackiem wylepić wyłożoną pergaminem blachę. Masa;żółtka ubić z połową cukru na puszystą masę.Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru.Rodzynki i migdały sparzyć,osączyć i posiekać.Mąkę i bakalie dodać do masy żółtkowej,wymieszać.Całość połączyć z pianą z białek.Masę rozsmarować na cieście i przykryć drugim plackiem.Piec ok.15-20min.w 200"C. Lukier;Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny,posmarować nim mazurek i udekorować według upodobania.

Tagi:

mazurek