grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Mazurek bakaliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niesamowicie pyszny mazurek z kruchego ciasta, udekorowany bakaliami, powidłami śliwkowymi i kremowym lukrem.

Mazurek bakaliowy

Składniki:

Mazurek bakaliowy

Kruche ciasto

  • 300 g mąki krupczatki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 ugotowane żółtka
  • otarta skórka z cytryny

Nadzienie

  • 500 g bakalii (daktyle, figi, morele, rodzynki, migdały, orzechy włoskie, suszone śliwki)
  • 200 g powideł śliwkowych

Polewa

Sposób przygotowania:

Mazurek bakaliowy

Przygotowanie kruchego ciasta

Mazurek bakaliowy
Przed pieczeniem ciasto nakłuwamy widelcem.

Mąkę mieszamy z posiekanym masłem. Dodajemy cukier puder, otartą skórkę z cytryny oraz przetarte przez sitko żółtka.

Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.

Formę do mazurka wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę.

Ciasto zapiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przygotowanie bakalii

Mazurek bakaliowy
Rodzynki namaczamy ok. 30 minut, po czym dokładnie odsączamy.

Bakalie siekamy na drobne kawałki.

Przygotowanie lukru

Mazurek bakaliowy
Lukier dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i jajkiem. Na koniec dodajemy sok z cytryny.

Przygotowanie mazurka

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni.

Upieczone ciasto smarujemy powidłami. Na wierzch ciasta układamy bakalie, które dekorujemy lukrem.

Mazurek pieczemy ok. 20 minut.