sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Mazurek chałwowo orzechowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Słodkie jak miód, bajecznie kolorowe, o różnorodnych kształtach i wypiekane w różnego rodzaju ciast, a przede wszystkim bogato i kolorowo dekorowane-takie są nasze mazurki.

Mazurek chałwowo orzechowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek chałwowo orzechowy

 

  • Ciasto ( forma 25x25cm):
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 220 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 ugotowane żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa chałwowo –orzechowa:
  • 1/2 szklanki śmietany 30%

 

  • 200g chałwy

 

 

  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady

 

 

  • motylki i kwiatuszki z masy z marshmallow lub z gotowej masy cukrowej
  • 80 g pianek
  • 180 g cukru pudru
  • 1 1/2 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Mazurek chałwowo orzechowy
Kruche ciasto: Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. Ciasto dzielimy na dwie części: ¾ i ¼. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wiekszą częścią ciasta wykładamy formę, obrzeża ciasta dekorujemy motylkami zrobionymi z pozostałego ciasta. Motylki smarujemy pędzelkiem zanurzonym w wodzie lub białku i przyciskamy do ciasta w formie. Pieczemy 20 min w 200°C. Studzimy. Masa chałwowo-orzechowa: W malakserze miksujemy wszystkie składniki, przekładamy do mało przypalającego się garnka, wstawiamy na gaz i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy jeszcze przez 2 min do zgęstnienia. Studzimy. Ostudzoną masę rozsmarowujemy na kruchym ciescie, zostawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i kolorowymi kwiatuszkami i motylkami. Dekoracja: Do zrobienia ozdób użyłam masy cukrowej z pianek marshmallow i barwników w żelu. Pianki marshmallow roztopiamy w kąpieli wodnej, dodając do nich 2 łyżki wody. Gdy pianki się całkowicie roztopią, po około 10 minutach, zdejmujemy garnek z gazu. Do gorącej jeszcze masy dodajemy 80 g cukru pudru i mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się cukru. Na stół wysypujemy część z pozostałego cukru pudru, wylewamy masę piankową, lekko posypujemy cukrem i palcami wyrabiamy jak ciasto. Gdy masa wchłonie cały cukier powinna przybrać formę zwartego ciasta. Owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do szafki na 24 h. W tym czasie masa stwardnieje i będzie nadawała się do dalszej obróbki. Po 24 h dzielimy masę na części i barwimy kolorowymi barwnikami. Masa przy obróbce znowu stanie się miękka i klejąca, trzeba więc wyrabiać ją rękami posypanymi cukrem pudrem.
Mazurek chałwowo orzechowy
Wiekszą częścią ciasta wykładamy formę, obrzeża ciasta dekorujemy motylkami zrobionymi z pozostałego ciasta.
Mazurek chałwowo orzechowy
Motylki smarujemy pędzelkiem zanurzonym w wodzie lub białku i przyciskamy do ciasta w formie. Pieczemy 20 min w 200°C. Studzimy.
Mazurek chałwowo orzechowy
Ostudzoną masę rozsmarowujemy na kruchym ciescie, zostawiamy do zastygnięcia.
Mazurek chałwowo orzechowy
Do zrobienia ozdób użyłam masy cukrowej z pianek marshmallow i barwników w żelu.