Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Mazurek cygański

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki mazurek i bardzo dobry.

Mazurek cygański

Składniki:

Mazurek cygański

 

  • 4 jaja
  • 15 dag cukru
  • 12 dag mąki
  • po 5 dag rodzynek, orzechów, daktyli, gig,
  • sok z połowy cytryny
  • skórka cytrynowa
  • wafel do wyłożenia blachy

 

Sposób przygotowania:

Mazurek cygański
W makutrze utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać sok
z cytryny oraz otartą skórkę z cytryny. Rodzynki opłukać, osączyć. Daktyle, rodzynki, figi, skórkę pomarańczową i orzechy włoskie drobno pokroić. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać żółtka, mąkę i bakalie.
Wszystko dokładnie wymieszać. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem ułożyć wafel i zalać go masą . Piec w temperaturze 200 stopni około 15 minut.s

Tagi:

mazurek