Mazurek cygański

Mazurki « poprzedni | następny »
Dark Chocolate

Starszy Kucharz
Przepisy: 49
Mazurek cygański
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Przepis jest na tyle udany, że z powodzeniem można go stosować nie tylko w okresie świątecznym, np w formie na muffiny :)


trudność: łatwe
czas:

Mazurek cygański - SKŁADNIKI:

  • 6 białek jaj
  • ½ szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka posiekanych fig
  • 1 szklanka posiekanych daktyli
  • 1 szklanka rodzynek
  • ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżki startej skórki cytryny
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej

Mazurek cygański - PRZYGOTOWANIE:


Jeśli chcesz przygotować mazurek cygański

ubij białka, stopniowo dodając cukier jak na bezy. Do żółtek dodaj wanilię, a następnie połącz je z mieszanką owoców, orzechów i mąką kukurydzianą i białkami. Wyrób gładkie ciasto. Umieść je w natłuszczonej i posypanej mąką blasze i piecz w temperaturze 250 stopni C przez 45 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Mazurek cygański  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mazurki
Mazurek brzoskwiniowy Mazurek z masą kawową Mazurek daktylowy – Zdrowy:)
Mazurek nie tylko wielkanocny Mazurek pomarańczowy Mini mazurki z prażonymi jabłkami i kajmakiem
Mazurek z jasną masą waniliową Bakaliowy mazurek wg Megg Mazurek Wielkanocny
Mazurek kajmakowy z truskawkami Mazurek orzechowo- kajmakowy Mazurek czekoladowy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane