Dark Chocolate

Dark Chocolate

Starszy Kucharz
[Przepisów: 49]

Mazurek cygański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis jest na tyle udany, że z powodzeniem można go stosować nie tylko w okresie świątecznym, np w formie na muffiny :)

Mazurek cygański

Składniki:

Mazurek cygański

  • 6 białek jaj
  • ½ szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka posiekanych fig
  • 1 szklanka posiekanych daktyli
  • 1 szklanka rodzynek
  • ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżki startej skórki cytryny
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Mazurek cygański


Jeśli chcesz przygotować mazurek cygański

ubij białka, stopniowo dodając cukier jak na bezy. Do żółtek dodaj wanilię, a następnie połącz je z mieszanką owoców, orzechów i mąką kukurydzianą i białkami. Wyrób gładkie ciasto. Umieść je w natłuszczonej i posypanej mąką blasze i piecz w temperaturze 250 stopni C przez 45 minut.