mikasia

mikasia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

mazurek cytrusowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

świetny mazurek o niecodziennym smaku- oryginalny:)

mazurek cytrusowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

mazurek cytrusowy

 

  • na masę:
  • 4 średniej wielkości pomarańcze
  • 2 duże cytryny
  • 30 dag cukru
  • 10 dag płatków migdałowych
  • trochę orzechów do przybrania (niekoniecznie)
  • na spód:
  • 25 dag mąki krupczatki
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

mazurek cytrusowy
Cytrusy dobrze wyszorować, odkroić końcówki i pokroić (ze skórkami) w dość drobną kosteczkę. Przełożyć owoce do garnka, dodać ćwierć szklanki wody, wsypać odważony cukier i płatki migdałowe i smażyć na niedużym ogniu. Często mieszać, smażyć aż masa zgęstnieje, ok godziny. W tym czasie można przygotowywać ciasto na spód: masło rozetrzeć z żółtkami, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w papier śniadaniowy i schować do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć i wylepić ciastem prostokątną blachę o standardowych wymiarach. Brzeg zostawić wyższy by po nałożeniu masa nie wypływała. Ciasto ponakłuwać i piec w temp. 180 stopni aż będzie rumiane, ok 20 minut. Następnie wyłożyć na spód masę pomarańczową. wygładzić i udekorować. Najlepszy po schłodzeniu, polecam
mazurek cytrusowy
gotujące się owoce na masę, często trzeba mieszać bo łatwo przypalić;)

Tagi:

mazurek