LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Mazurek cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczny mazurek cytrynowy na Wielkanoc

Mazurek cytrynowy

Składniki:

Mazurek cytrynowy

 

  • 25 dag szklanki maki
  • szczypta soli
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki tłuszczu
  • migdały do dekoracji
  • do masy potrzebujemy
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 8 dag masła

Sposób przygotowania:

Mazurek cytrynowy
Przesiewamy mąkę z solą i siekamy z tłuszczem ,cukrem jajkiem i żółtkiem i wyrabiamy ciasto i chłodzimy je w lodówce na około 25 minut . następnie ciasto wałkujemy na grubość 1 cm natłuszczamy blachę i kładziemy rozwałkowane ciasto i podpiekamy w gorącym piekarniku na 20 minut między czasie robimy masę ,jajka ubijamy z cukrem na parze .Tłuszcz ucieramy po łyżce ostudzoną masę jajeczną i na koniec dolewamy soku z cytryny wszystko razem mieszamy polewamy upieczone ciasto na spodzie i możemy udekorować orzechami lub migdałami