aaaishaaa

aaaishaaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Mazurek cytrynowy (bezglutenowy, wegański)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bez mąki, cukru, bez jaj i produktów mlecznych. Wegański i bezglutenowy. Po zjedzeniu takiego mazurka już nikt nie powie, że nie lubi kaszy jaglanej!

Mazurek cytrynowy (bezglutenowy, wegański)

Składniki:

Mazurek cytrynowy (bezglutenowy, wegański)

na spód

  • pół szklanki płatków jaglanych
  •  3/4 szklanki zmielonych migdałów
  •  125g oleju kokosowego (5 dużych łyżek)
  •  1/4 szklanki ksylitolu (zmieliłam na puder, aby łatwiej połączył się z ciastem)

na krem jaglany

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  •  szklanka dowolnego mleka roślinnego
  •  1 cała, duża cytryna (potrzebny będzie zarówno sok jak i skórka)
  •  2-3 łyżki syropu z agawy (lub innego, dowolnego słodzika)
  • 2 łyżeczki nasion chia

Sposób przygotowania:

Mazurek cytrynowy (bezglutenowy, wegański)
Ze składników na spód, zagnieść ręcznie masę, tak aby w konsystencji przypominała mokry piasek. Blaszkę lub okrągłe naczynie żaroodporne wyłożyć pergaminem. Na tak przygotowaną blachę wyłożyć ciasto na spód i dociskając ręcznie do dna i boków przygotować spód.

Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 15minut. Zostawić do ostudzenia.

W tym czasie przygotować krem.

Kaszę przepłukać kilkakrotnie wodą, przełożyć do garnka, wlać mleko, dodać startą na drobnych oczkach skórkę z cytryny i wyciśnięty sok.

Tak przygotowaną kaszę gotować pod przykryciem na małym gazie przez około 15-20minut aż kasza wchłonie cały płyn. Ostudzić.

Nasionka chia zmielić na mąkę, dodać do kaszy. Dosłodzić. Wymieszać.

Ostudzoną masę na krem zblendować na w miarę gładki krem. W razie potrzeby dolewać po odrobinie mleka. wszystko na gładki krem.

Krem wyłożyć na ostudzony spód, całość ponownie wystudzić i włożyć do lodówki.

Dowolnie udekorować.