mazurek cytrynowy wg smakosza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smakowity świąteczny mazurek

mazurek cytrynowy wg smakosza

Składniki:

mazurek cytrynowy wg smakosza

 

Sposób przygotowania:

mazurek cytrynowy wg smakosza
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Margarynę utrzeć,dodając stopniowo po żółtku,cukru,mąki,a na końcu startą cytrynę i ubitą pianę z białek,delikatnie wymieszać.Rozsmarować warstwę masy na blasze,posypać z wierzchu obranymi ze skórki migdałami.Piec w temp.180s.c około 30 minut na jasnozłoty kolor.Przyrządzić polewę; żółtko utrzeć z cukrem pudrem,dodać sok i skórkę z cytryny.Na upieczone,gorące ciasto wylać polewę i pozostawić w otwartym piekarniku by polewa obeschła.