kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Mazurek czekoladowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten mazurek jest mega słodki! Naprawdę, jeden kawałek i jest się przesłodzonym! Ale mazurki podobno takie mają być.

Mazurek czekoladowy

Składniki:

Mazurek czekoladowy

 

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • Masa czekoladowa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • słoik dżemu morelowego lub pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Mazurek czekoladowy
1. Wszystkie składniki ciasta wyrobić na jednolitą masę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim formę do pieczenia i piec ok. 15-20 min w 180 stopniach. 2. W kąpieli wodnej rozpuścić wszystkie składniki masy czekoladowej prócz dżemu. Ciepłą czekoladę wylać na przestudzone ciasto. 3. Udekorować dżemem.