marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mazurek czekoladowy z daktylami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Składniki na kruche ciasto wyrobić, zagnieść oraz schłodzić. Rozpuścić czekoladę, bakalie posiekać. Ciasto wyłożyć na blachę. Piec 25 min.

Mazurek czekoladowy z daktylami.

Składniki:

Mazurek czekoladowy z daktylami.

 

  • 180 g.mąki pszennej,
  • 4 gotowane żółtka,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • 120 g.margaryny lub miękkiego masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do formy,
  • arkusz pergaminu do blachy.
  • Nadzienie:
  • 1,5 tabliczki czekolady deserowej z nutą pomarańczy,
  • kartonik śmietanki 30%UHT,
  • 25 g.siekanych i wypestkowanych daktyli.

 

Sposób przygotowania:

Mazurek czekoladowy z daktylami.
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać na wiórki z tłuszczem roślinnym,a jajka po ugotowaniu obrać, przekroić białka i wyjąć z nich żółtka.Dodać je pokruszone z cukrem pudrem do dołka oraz śmietankę. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, wsadzić do woreczka foliowego. Schłodzić w lodówce z pół godziny. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką w misce, mieszając na wolnym ogniu. Zestawić z garnka z wodą miskę z masą czekoladową i posiekać daktyle, usuwając z nich pestki i skórki. Blachę prostokątną natłuścić i wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia, tak, by wystawały rogi nieco po za formę. Nagrzać piekarnik do 200 st. C i wstawić blachę z ciastem na 25 min. do gorącego piekarnika. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić ciasto, a potem rozsmarować masę na jego powierzchni i posypać po wierzchu siekanymi daktylami. Kroić mazurek i podawać na talerzykach.