Ada / Pora coś zjeść

Ada / Pora coś zjeść

Szef Kuchni
[Przepisów: 9]

Mazurek czekoladowy z fiołkami i porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Popisowe dania zazwyczaj przygotowujemy dla rodziny i bliskich na święta. Moimi popisowymi daniami wielkanocnymi są kwiatowe mazurki. Połączenie słodkiej czekolady o głębokim smaku, kwaskowa porzeczka i wonne fiołki - mazurek marzenie!

Mazurek czekoladowy z fiołkami i porzeczkami

Składniki:

Mazurek czekoladowy z fiołkami i porzeczkami

Ciasto

Nadzienie

  • konfitura z czarnych porzeczek (lub inny porzeczkowy przetwór)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek cukru pudru
  • kwiaty fiołka wonnego

Sposób przygotowania:

Mazurek czekoladowy z fiołkami i porzeczkami
Z mąki, cukru pudru, masła, żółtek i śmietany zagnieć ciasto, następnie schłódź je 1 godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkuj na 4 mm, wyłóż nim foremki na mini tarty, ciasto nakłuj widelcem i piecz 20 minut w 180 st., wystudź.

Konfiturą porzeczkową wypełnij przygotowane wcześniej spody i dokładnie wygładź. Aby przygotować czekoladowe nadzienie śmietanę podgrzej w rondelku, zdejmij ją z ognia tuż przed momentem kiedy zacznie wrzeć, dodaj rozdrobnioną czekoladę i mieszaj aż się roztopi, a masa zgęstnieje.

Dodaj cukru wg własnego smaku. Czekoladową polewę wylej na konfiturę. Następnie tarty udekoruj fiołkami wonnymi.