misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Mazurek kajmakowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

mazurek bez pieczenia,polecam...

Mazurek kajmakowy

Składniki:

Mazurek kajmakowy

 

  • 500ml mleka
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 15 dag masła
  • 50dag suszonych śliwek
  • 10dag orzechów włoskich
  • 2 łyżki kakao lub ½ tabliczki startej czekolady
  • 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej i syrop ze smażenia
  • 3 duże wafle

 

Sposób przygotowania:

Mazurek kajmakowy
Mleko, cukier i cukier waniliowy podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zbrązowieje (UWAGA: łatwo się przypala). Zestawić z ognia, ostudzić. Utrzeć masło na puszystą masę. Po łyżce dodawać masę kajmakową, nie przerywając ucierania. Śliwki namoczyć, pokroić w paseczki. Dodać posiekane orzechy, skórkę i syrop. Gotować 2-3 minuty, mieszając aby masa się nie przypaliła. Połączyć z kakao lub z czekoladą i schłodzić. Każdy wafel posmarować masą kajmakową, następnie śliwkową. Ułożyć jeden na drugim, docisnąć deseczką i odstawić w chłodne miejsce, aby masy zastygły. Następnego dnia udekorować migdałami, suszonymi owocami i połówkami orzechów.