eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Mazurek kajmakowy Eli na majonezowym spodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na spód do mazurka wykorzystałam przepis Joli na ciasto z dodatkiem majonezu. Mazurek wyszedł kruchy i pyszny.

Mazurek kajmakowy Eli na majonezowym spodzie

Składniki:

Mazurek kajmakowy Eli na majonezowym spodzie

ciasto

pozostałe składniki

  • 1 puszka masy krówkowej
  • 4 łyżki kakaowej masy krówkowej
  • 100 g migdałów

Sposób przygotowania:

Mazurek kajmakowy Eli na majonezowym spodzie

przygotowanie ciasta

Mazurek kajmakowy Eli na majonezowym spodzie
Odmierzoną mąkę przesiać przesiać przez sitko.

Szklanką odmierzyć mąkę i przesiać przez sitko.

przygotowanie ciasta cd

Mazurek kajmakowy Eli na majonezowym spodzie
Odmierzony cukier puder przesiać przez sitko.

Trzy łyżki cukru pudru przesiać przez sitko.

przygotowanie ciasta cd

Mazurek kajmakowy Eli na majonezowym spodzie
Przygotować trzy łyżki majonezu dekoracyjnego.

Odmierzyć trzy łyżki majonezu.

przygotowanie ciasta cd

Mazurek kajmakowy Eli na majonezowym spodzie
Pokroić dziesięć dekagram zimnego masła.

Przygotować sto gram zimnego masła

przygotowanie ciasta cd

Mazurek kajmakowy Eli na majonezowym spodzie
Po wyjęciu z zamrażalnika ciasto nakłuć widelcem.

Wszystkie składniki ciasta włożyć do miksera i wyrobić. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną margaryną formę do tarty i włożyć na 30 minut do zamrażalki. Po wyjęciu ciasto nakłuć widelcem i piec 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C góra - dół. Po wyjęciu ciasto ostudzić.

przygotowanie mazurka

Migdały zalać wrzątkiem na 5 minut i odlać. Zalać je zimną wodą i obrać ze skórki. Na zimne ciasto wyłożyć masę krówkową, wyrównać i ozdobić masą kakaową i migdałami. Smacznego!