Mazurek kajmakowy krok po kroku

Dzisiaj w cyklu Słodkie piątki z Gosią i Ewą autorki bloga Wspaniałe torty pokazują, jak zrobić mazurek z domowym kajmakiem. Zobacz jak przygotować kruche ciasto oraz domową masę kajmakową.

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Mazurek kajmakowy krok po kroku

Więcej przepisów na wspaniałe słodkości znajdziecie na blogu Gosi i Ewy "Wspaniałe torty" >>>

Mazurek kajmakowy na Wielkanoc- przepis

Etap I MASA KAJMAKOWA

Masa kajmakowa jest bardzo prosta w przygotowaniu należy pamiętać o tym, że kajmak robimy w proporcjach 1:1.

Składniki na masę kajmakową:
- 0,75 litra mleka
- 0,75 kg cukru

Sposób przygotowania masy kajmakowej:
Umieść cukier i mleko w szerokim rondlu. Kajmak powinien gotować się na małym ogniu nawet do 4 godz., aż stanie się brązowy i gęsty, a kropelka upuszczona na talerz zastygnie.

Etap II KRUCHE CIASTO

Składniki na kruche ciasto:
- 30 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru pudru
- 20 dag margaryny
- 3 żółtka
- trochę cukru waniliowego
- szczypta proszku do pieczenia

Sposób przygotowania kruchego ciasta:
1. Mąkę, cukier puder, margarynę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy żółtka. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
2. Ciasto wyjmujemy na blat i chwilkę zagniatamy. Owijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
3. Przygotuj foremki o różnej wielkości i wyłóż je kruchym ciastem. Następnie poprzekłuwaj ciasto widelcem oraz przyklep widelcem rant ciasta.
4. Ciasto wkładamy na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Kiedy ciasto się zezłoci wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Etap III DEKOROWANIE

Mamy już spody z kruchego ciasta oraz masę kajmakową. Teraz wystarczy nalać na zimne ciasto kajmak i udekorować ulubionymi bakaliami. Mazurek został udekorowany sparzonymi wcześniej i obranymi migdałami.

Przepis oraz zdjęcia Gosia i Ewa z bloga "Wspaniałe torty" >>>