bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Mazurek Kamili

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mazurek kajmakowy w wykonaniu mojej córki. Dodam ze to jest nasz pierwszy w życiu wykonany mazurek

Mazurek Kamili

Składniki:

Mazurek Kamili

Sposób przygotowania:

Mazurek Kamili

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, zagnieść, owinąć folią. (to wykonałam ja). Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować, ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta, upiec na jasnozłoty kolor w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Reszte wykonala kamila. Na mazurek warstwa dzemu porzeczkowego (zeby złamac smak masy kajmakowej) na to masa kajmakowa (kupna ) i ozdoby.