Mazurek Kamili
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Wielkanocne ciasta

bernika - Przepis na: Mazurek Kamili offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 817
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Mazurek Kamili
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Mazurek kajmakowy w wykonaniu mojej córki. Dodam ze to jest nasz pierwszy w życiu wykonany mazurek


trudność: średne
czas:

Mazurek Kamili - SKŁADNIKI:

  • 35 dag mąki pszennej, najlepiej krupczatki
  • 10 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • słoiczek dżemu porzeczkowego
  • puszka kajmaku
  • orzechy
  • migdały
  • mm-sy
  • posypki
  • owoce kandyzowane.

Mazurek Kamili - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, zagnieść, owinąć folią. (to wykonałam ja). Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować, ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta, upiec na jasnozłoty kolor w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Reszte wykonala kamila. Na mazurek warstwa dzemu porzeczkowego (zeby złamac smak masy kajmakowej) na to masa kajmakowa (kupna ) i ozdoby.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Mazurek Kamili  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mazurki
Mazurek pomarańczowy Mini mazurki z prażonymi jabłkami i kajmakiem Mazurek z jasną masą waniliową
Bakaliowy mazurek wg Megg Mazurek Wielkanocny Mazurek kajmakowy z truskawkami
Mazurek orzechowo- kajmakowy Mazurek czekoladowy Mazurek Wielkanocny
Mazurek z lemon curd Morelowo-brzoskwiniowy  mazurek Sernik - Mazurek

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane