lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Mazurek klasyczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

No to dziś ostatni mazurek,no chyba że coś mi jeszcze do głowy wpadnie coś ciekawego to zrobię. Zapraszam.

Mazurek klasyczny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek klasyczny

Składniki:

 

 

 

  • żółtka 3 szt

 

  • cukier 4 łyżki

Dodatkowo:

  • masa orzechowa z kawałkami orzechów ( na cały mazurek)

 

  • polewa dekoracyjna biała i ciemna do dekoracji mazurka( naokoło)

 

  • Lukier zrobiony z cukru pudru i soku z cytryny do dekoracji jako pączki bazi

Sposób przygotowania:

Mazurek klasyczny

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę, żółtka i cukier. Wyrabiamy szybciutko ciasto, a potem do lodówki, aby się schłodziło- zostawiamy na godzinę.
Minęła godzina teraz wałkujemy prostokąt. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i tak pieczemy spód mazurkowy.
Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy masą orzechową z kawałkami orzeszków.
Roztapiamy gorzka czekoladę i robimy gałązki. Z lukru robimy małe pączki bazi. Na około dekorujemy polewą dekoracyjną ciemna i białą. Mazurek wyszedł pyszny.

Mazurek klasyczny
Do misy wsypujemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia.
Mazurek klasyczny
Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę, żółtka i cukier.
Mazurek klasyczny
Wyrabiamy szybciutko ciasto, a potem do lodówki aby się schłodziło- zostawiamy na godzinę.
Mazurek klasyczny
Minęła godzina teraz wałkujemy prostokąt.