Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Mazurek kokosowo- orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Mazurek kokosowo- orzechowy- nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Każdemu będzie smakować. Polecam!!!

Mazurek kokosowo- orzechowy

Składniki:

Mazurek kokosowo- orzechowy

 

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 150 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 puszki masy orzechowej ,
  • orzechy włoskie- do dekoracji,
  • rodzynki- do dekoracji,
  • wiórki kokosowe- do dekoracji,
  • jajka czekoladowe- do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Mazurek kokosowo- orzechowy
1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję wiórki kokosowe, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 

2. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24 cm. Ciasto wystające na brzegi podwijam w stronę środka i lekko dociskam. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. 

3. Na przestudzonym mazurku rozsmarowuję masę orzechową. Ciasto dekoruję wiórkami kokosowymi, orzechami włoskimi, rodzynkami oraz czekoladowymi jajkami.