mazurek kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

delikatny aromatyczny mazurek kokosowy

mazurek kokosowy

Składniki:

mazurek kokosowy

 

  • Składniki:
  • 50 dag masła
  • 50 dag mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • Masa kokosowa:
  • 25 dag wiórków kokosowych
  • 1 butelka słodkiej śmietanki
  • 1 1/3 szklanki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 3 białka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 białko do smarowania

Sposób przygotowania:

mazurek kokosowy
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać cukier,żółtka,jajko i skórkę cytrynową.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Z ciasta krajać plastry grubości 1/2 cm i wyłożyć nimi 2 małe blaszki,formując brzeg wysokości 2 cm: posmarować białkiem.Przygotować masę kokosową: wiórki wymieszać ze śmietanką,cukrem i sokiem cytrynowym,drobno zmieloną wanilię lub aromat waniliowy oraz sztywno ubitą pianę i mąkę ziemniaczaną,delikatnie wymieszać.Rozsmarować masę i piec w temp.230-250s.c na jasnozłoty kolor.