paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Mazurek królewski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny mazurek na kruchym spodzie z dodatkiem posiekanych migdałów. Wierzch z piana z białek i dżemem z czarnej porzeczki.

Mazurek królewski

Składniki:

Mazurek królewski

 

  • jajka 5 szt
  • migdały posiekane 3/4 szkl
  • cukier 1 szkl
  • mąka 1 szkl
  • masło 12 łyżek
  • dżem porzeczkowy 1 słoik
  • masa cukrowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mazurek królewski
Do miski włożyć schłodzone masło i ucierać do białości. Do masła wsypać mąkę i wymieszać. Dodać jajka ( z jednego jajka należy zostawić białko), dodać wcześniej posiekane drobno migdały oraz cukier ciasto ucierać do połączenia się składników.

Ciasto przelać do wysmarowanej formy i wstawić do piekarnika na około 1,5 godz. Ubić pianę z białka z dodatkiem cukru waniliowego, wyłożyć pianę na ciasto.Na pianę wyłożyć dżem.

Piec jeszcze około 30 minut. Po upieczeniu mazurek wystudzić i dowolnie dekorować ( u mnie masą cukrową).