mazurek kruchy

Mazurki « poprzedni | następny »
smakosz 1988

Srebrny Ekspert
Przepisy: 704
mazurek kruchy
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Aromatyczny mazurek na święta


trudność: łatwe
czas:

mazurek kruchy - SKŁADNIKI:

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2/3 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • Masa:
  • 30 dag kwaskowego dżemu
  • smażona skórka pomarańczowa
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 białko do smarowania

mazurek kruchy - PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać margarynę,posiekać dokładnie nożem,dodać cukier i żółtka.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką.Wstawić na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto podzielić na dwie części.Jedną rozwałkować do grubości 1/3 cm,ułożyć na blasze,nakładając cienki wałeczek wokół brzegów i podpiec w temp.200s.c.Przyrządzić masę: dżem wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową i cukrem waniliowym.Na podpieczonym ostudzonym cieście rozsmarować masę,z wierzchu ułożyć krateczkę z wałeczków.Posmarować wałeczki białkiem,i piec aż się zrumienią.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do mazurek kruchy  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mazurki
Mazurek brzoskwiniowy Mazurek z masą kawową Mazurek daktylowy – Zdrowy:)
Mazurek nie tylko wielkanocny Mazurek pomarańczowy Mini mazurki z prażonymi jabłkami i kajmakiem
Mazurek z jasną masą waniliową Bakaliowy mazurek wg Megg Mazurek Wielkanocny
Mazurek kajmakowy z truskawkami Mazurek orzechowo- kajmakowy Mazurek czekoladowy

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane