mazurek kruchy

Mazurki « poprzedni | następny »
smakosz 1988 - Przepis na: mazurek kruchy offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 704
mazurek kruchy
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Aromatyczny mazurek na święta


trudność: łatwe
czas:

mazurek kruchy - SKŁADNIKI:

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2/3 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • Masa:
  • 30 dag kwaskowego dżemu
  • smażona skórka pomarańczowa
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 białko do smarowania

mazurek kruchy - PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać margarynę,posiekać dokładnie nożem,dodać cukier i żółtka.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką.Wstawić na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto podzielić na dwie części.Jedną rozwałkować do grubości 1/3 cm,ułożyć na blasze,nakładając cienki wałeczek wokół brzegów i podpiec w temp.200s.c.Przyrządzić masę: dżem wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową i cukrem waniliowym.Na podpieczonym ostudzonym cieście rozsmarować masę,z wierzchu ułożyć krateczkę z wałeczków.Posmarować wałeczki białkiem,i piec aż się zrumienią.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do mazurek kruchy  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mazurki
Mazurek pomarańczowy Mini mazurki z prażonymi jabłkami i kajmakiem Mazurek z jasną masą waniliową
Bakaliowy mazurek wg Megg Mazurek Wielkanocny Mazurek kajmakowy z truskawkami
Mazurek orzechowo- kajmakowy Mazurek czekoladowy Mazurek Wielkanocny
Mazurek z lemon curd Morelowo-brzoskwiniowy  mazurek Sernik - Mazurek

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane