smakosz 1988

smakosz 1988

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 704]

mazurek kruchy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczny mazurek na święta

mazurek kruchy

Składniki:

mazurek kruchy

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2/3 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • Masa:
  • 30 dag kwaskowego dżemu
  • smażona skórka pomarańczowa
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 białko do smarowania

Sposób przygotowania:

mazurek kruchy

Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać margarynę,posiekać dokładnie nożem,dodać cukier i żółtka.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką.Wstawić na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto podzielić na dwie części.Jedną rozwałkować do grubości 1/3 cm,ułożyć na blasze,nakładając cienki wałeczek wokół brzegów i podpiec w temp.200s.c.Przyrządzić masę: dżem wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową i cukrem waniliowym.Na podpieczonym ostudzonym cieście rozsmarować masę,z wierzchu ułożyć krateczkę z wałeczków.Posmarować wałeczki białkiem,i piec aż się zrumienią.