kari248

kari248

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

mazurek kruchy z polewą arakową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobre ciasto polecam :)

mazurek kruchy z polewą arakową

Składniki:

mazurek kruchy z polewą arakową

 

  • 20 dag maki
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 laska wanilii
  • Polewa:
  • 40 dag cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • łyżeczka octu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka araku

Sposób przygotowania:

mazurek kruchy z polewą arakową
Utrzeć masło na pianę. 1 jajo i żółtko utrzeć z cukrem i laską wanilii, mieszać z masłem, ciągle ucierając. Wsypać mąkę i wszystko razem utrzeć. Wyłożyć na papier posmarowany masłem, rozłożyć na grubości 1 1/2 cm i piec w średnio gorącym piekarniku. Polewa: Cukier, wodę i ocet gotować pod przykryciem na silnym ogniu. Wylać go natychmiast do porcelanowej miski i ucierać drewnianą łopatką. Wlać arak, sok z cytryny, a gdy bieleje zbyt szybko dolać trochę gorącej wody i ucierać do ostygnięcia. Gotowa masa powinna być śnieżnobiała. Gdy ciasto ostygnie, posmarować je marmoladą i polać polewą.