Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Mazurek makowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

bardzo smaczny mazurek makowy

Mazurek makowy

Składniki:

Mazurek makowy

 

Sposób przygotowania:

Mazurek makowy
Mak przelać wrzątkiem i wyparzyć.Odcedzić.Mąkę z proszkiem do pieczenia siekać z margaryna na drobne kawałeczki.Dodać jajka,mak wystudzony,śmietanę,cukier puder i cynamon.Bardzo dokładnie zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na dwie godziny.Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.Posypać grubym cukrem,rodzynkami i posiekanymi orzechami.Piec ok 35 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu można polukrować lub polać polewą czekoladową.