angelika1

angelika1

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

mazurek makowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

ja dodaje jeszcze bakalie a na przestudzone ciasto robię polewę

mazurek makowy

Składniki:

mazurek makowy

 

  • 400gr. maku (lub masy makowej)
  • 400gr. mąki
  • 400gr. masła
  • 3 jaja cukier wanilinowy

Sposób przygotowania:

mazurek makowy
zalewamy wrzątnikiem mak odsączamy i mielimy co najmie 2 razy ucieramy cukier z żółtkami i cukrem na pianędodajemy mąkę i ubitą na sztywno pianę z białek wszystko razem dokładnie mieszamy mikserem żeby nie powstały gródki ipieczemy ok.40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni/ 0

Tagi:

mak mazurek