olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Mazurek makowy z białek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

mazurek nie tylko na Wielkanoc, prosty, szybki i smaczny.

Mazurek makowy z białek

Składniki:

Mazurek makowy z białek

 

  • 1 szkl. białek (ok. 7 sztuk)
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. maku
  • 25 dag (1 szkl.) stopionego tłuszczu (np. margaryny, oleju...)
  • aromat waniliowy/cytrynowy itp.

Sposób przygotowania:

Mazurek makowy z białek
Białka ubić. Do sztywnej piany dodawać stopniowo cukier i ciągle ubijać, aż się rozpuści i nie będzie go widać gołym okiem. Wtedy dosypać suchy mak, wlać stopiony i przestudzony tłuszcz, lekko wymieszać. Dodać przesianą mąke i aromat, wymieszać i wołożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Piec w 160 stopniachaż do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu otudzić i pokrajać w wąskie prostokąty.

Tagi:

mak mazurek